ОСНОВНІ НАПРЯМИ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ 2019-2021 РОКУ НА РОЗГЛЯДІ ПАРЛАМЕНТУ

Уряд вніс до Верховної Ради України проект Основних напрямів бюджетної політики на 2019-2021 рік http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63995 (реєстр. № 8357 від 16.05.2018), що знаходиться на опрацюванні у парламентських комітетах.

[ Детальніше: ОСНОВНІ НАПРЯМИ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ 2019-2021 РОКУ НА РОЗГЛЯДІ ПАРЛАМЕНТУ ]

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ У 2017 РОЦІ

Щодо структури доходів населення за ІІІ квартал 2017 року Питома вага заробітної плати в структурі доходів населення за III квартал 2017 року становила 43,3%, у порівнянні з відповідним періодом 2016 року частка заробітної плати у доходах зросла на 3,1 в.п., що є позитивною динамікою,   оскільки в економічно розвинутих і соціально захищених країнах світу, за даними експертів, частка заробітної плати в структурі доходів населення складає більше 50%.

[ Детальніше: ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ У 2017 РОЦІ ]

Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» набрав чинності

З 1 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 7 грудня 2017 року №2233-VIII  (законопроект №7116)  Закон розроблено з метою врегулювання питань, пов’язаних із реалізацією Державного бюджету України на 2018 рік.

[ Детальніше: Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» набрав чинності ]

Державний бюджет України на 2018 рік - пропозиції ФПУ враховано частково

Другого січня оприлюднено Закон України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 7 грудня 2017 року №2246-VIII. Закон враховує: - пакет законів «під бюджет», прийнятих Парламентом, що містять низку змін до національного законодавства, в т.ч. до Бюджетного та Податкового кодексів України; - зростання ВВП на 3 %, індекс споживчих цін 110,9 %, граничний обсяг державного боргу 60 % ВВП, дефіцит держбюджету 2,4 % ВВП; - зростання доходів державного бюджету на 19,0 % порівняно з 2017 роком та зростання видатків держбюджету на 17,9 %.

[ Детальніше: Державний бюджет України на 2018 рік - пропозиції ФПУ враховано частково ]

23 листопада 2017 року відбувся семінар Держстату України на тему «Вибіркове обстеження населення (домогосподарств) з питань економічної активності: напрями розвитку організації та методології відповідно до оновлених стандартів Міжнародної організації праці (МОП)», в якому взяли участь фахівці всеукраїнських профспілок та апарату ФПУ.   За інформацією Держстату, у 2013 році на 19-й Міжнародній  конференції статистиків праці була прийнята Резолюція щодо статистики трудової діяльності, зайнятості та недовикористання робочої сили (далі - Резолюція). Резолюція замінила окремі документи, які складали основу міжнародних стандартів щодо статистики економічної активності населення, зайнятості, безробіття і неповної зайнятості, та включає положення щодо статистичного вимірювання усіх форм трудової діяльності та недовикористання робочої сили. Запровадження цього документу дозволить підвищити міжнародну зіставність статистичних даних для вимірювання показників гідної праці.

[ Детальніше: Інформація за результатами семінару Держстату з окремих обстежень статистики ринку праці ]

ВИСНОВКИ ЩОДО ВРАХУВАННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ПРОПОЗИЦІЙ ТА ВИМОГ У ДЕРЖАВНОМУ БЮДЖЕТІ УКРАЇНИ НА 2017 РІК

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» під час пленарного засідання Парламенту у ніч з 20 на 21 грудня ц.р. Голосуванню передували дебати та тривала робота Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, яка проходила за зачиненими дверима. Висновки щодо врахування профспілкових пропозицій та вимог у Державному бюджеті України на 2017 рік (додаються).   Підготовлено  Департаментом захисту соціально-економічних правапарату ФПУз використанням матеріалівструктурних підрозділів апарату ФПУ

ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

Міністерство соціальної політики України на виконання Генеральної угоди інформує  СПО об’єднань профспілок щодо рівня життя населення у січні-червні 2016 року (додається).   Наданий матеріал містить наступну інформацію: - основні показники рівня життя населення; - доходи та витрати населення; - заробітна плата; - пенсійне забезпечення; - індекси споживчих цін; - показники бідності.

[ Детальніше: ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ]