10 квітня 2013

Пропозиції профспілок щодо підходів до визначення розміру мінімальної заробітної плати

Пропонується визначати розмір мінімальної заробітної плати на 3 роки у 4 кроки:

1. 1.Розмір мінімальної заробітної плати має відповідати розміру фактичного прожиткового мінімуму, розрахованого Мінсоцполітики, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб. За попередніми розрахунками ФПУ розмір МЗП за таких умов має складати 1429 грн.
  2. 2.Розмір мінімальної заробітної плати з урахуванням єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб має відповідати фактичному прожитковому мінімуму, в складі якого вартість продуктів харчування повинна складати 40-45%.
  3. 3.Розмір мінімальної заробітної плати повинен включати сімейну складову, яка полягає у забезпеченні достатнього життєвого рівні сім’ї працівника (орієнтовно коефіцієнт сімейної складової має складати 1,25).
  4. 4.Розмір мінімальної заробітної плати повинен включати інвестиційну складову, яка полягає у забезпеченні накопичень з подальшим інвестуванням у житло, платні медичні та освітні послуги тощо.

Етапність таких кроків повинна визначатись динамікою прогнозних макропоказників, зокрема ростом або падінням ВВП. Розмір мінімальної заробітної плати не повинен виходити за межі 45-50% від середньої заробітної плати для забезпечення мотивації до кваліфікованої праці.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання

Народні депутати підтримали важливі для профспілок законопроекти

3 квітня ц.р. на засіданні Комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради України за участю представників сторін соціального діалогу було підтримано законопроекти, внесені народним депутатом України Лютіковою В.І. (реєстраційний №2323) щодо впорядкування безоплатної видачі молока і газової води працівникам, які працюють в шкідливих умовах праці.