березня 2014

28 березня 2014

Інформація про порушення прав профспілок у 2013 році

imagesМоніторинг порушень прав профспілок свідчить про триваючі порушення норм конвенцій Міжнародної організації праці № 87 про свободу асоціації та захист права на організацію, № 98 про застосування принципів права на організацію і на ведення колективних переговорів, № 135 про захист прав представників та можливості, що їм надаються, № 154 про сприяння колективним переговорам,  статті 36 Конституції України, Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», на підставі яких профспілки, їх об’єднання самостійно організовують свою статутну діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, вільно обирають своїх представників, формують програму дій.

27 березня 2014

26 березня 2014

Профспілкові юристи Дніпропетровщини на захисті людини праці!

photoБезоплатна правова допомога членам профспілок є одним з пріоритетних напрямів діяльності ФПУ та її членських організацій. Такі акценти в профспілковій роботі визначені статутними завданнями та головною метою діяльності ФПУ – захистом людини праці.

Так, юридичними службами Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок та правовими інспекторами праці його членських організацій протягом 2013 року надавалася кваліфікована юридична допомога членам профспілок з метою недопущення порушення їх конституційних прав та законних інтересів на працю та оплату праці.

Протягом 2013 року в облпрофраді здійснювався прийом та розгляд письмових звернень членів профспілок з питань застосування законодавства про працю, а також здійснювався виїзний розгляд письмових скарг стосовно фактів порушення законодавства України про працю.

21 березня 2014

28 квітня - Всесвітній День охорони праці

загруженное17 березня 2014 року відбулося засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2014 році Дня охорони праці в Україні,
на якому було прийнято Звернення Організаційного комітету під гаслом «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві» та План заходів з підготовки та проведення у 2014 році Дня охорони праці в Україні. Від ФПУ у засіданні взяв участь заступник Голови Федерації профспілок України – Українець Сергія Якович.

Всесвітній День охорони праці 28 квітня за ініціативи Міжнародної організації відзначають понад 100 країн світу.

В Україні відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 р. він відзначається як Національний день охорони праці. У 2014 році девіз за рекомендацією МОП: «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві». Актуальність відповідної тематики обумовлена тим, що сьогодні хімічні речовини та їх сполуки є одними з основних як у повсякденному житті людини, так і на виробництві.

Метою заходу є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до проблеми збереження життя і здоров’я працівників та формування культури охорони праці в Україні.

20 березня 2014

Методичні рекомендації щодо формування розділу «Охорона праці» колективного договору підприємства, установи та організації»

imagesУ сучасних умовах зростає роль належного формування розділу «Охорона праці» колективного договору  підприємства для поліпшення умов праці, попередження випадків виробничого травматизму і професійних захворювань, надання працівникам пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці, а також належного захисту здоров’я працівників.

Формування зазначеного розділу потрібно проводити у декілька етапів (кроків), які повинні здійснити посадові особи підприємства, насамперед – служби охорони праці, головні спеціалісти (технолог, інженер, механік та інші), представники відділу кадрів та економічно-бухгалтерської служби.

13 березня 2014

11 березня 2014