квітня 2014

30 квітня 2014

Профспілки підтримали своїх колег з органів державного нагляду у сфері праці та охорони праці.

indexУрядом був підготовлений проект змін до Державного бюджету України на 2014 рік, в якому передбачалося скоротити на 40% граничну чисельність апарату та територіальних органів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України і Державної інспекції України з питань праці.

У зв’язку із зазначеним, Перший заступник Голови СПО профспілок Г.В.Осовий звернувся до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. з проханням не допустити згортання правоохоронної діяльності держави у сфері праці і охорони праці та зберегти наявні штати зазначених органів державного нагляду.

За дорученням Уряду Міністерство фінансів України розглянуло зазначене звернення і листом від 11.04.2014 р. № 31-04210-04-10/8122 повідомило про позитивне, в цілому, вирішення порушеного питання.

Зокрема, штат Держгірпромнагляду скорочено лише на 10 відсотків (267 од.) і то в основному за рахунок наявних 244 вакантних посад. Штат Держпраці - збережено повністю.

Департамент охорони праці ФПУ

Всесвітній день охорони праці відзначили Київські профспілки.

image001 image002 image003

29 травня 2014 року в Залі засідань відбулася нарада керівників членських організацій Міськпрофради, керівників профспілок та профспілкових організацій прямого підпорядкування, яка була присвячена «Всесвітньому дню охорони праці» з нагородженням переможців огляду-конкурсу «Краще підприємство з охорони праці у м. Києві» за 2013 рік.  За підсумками міської оглядової комісії переможцями визнано:

-колектив Публічного акціонерного  товариства  «Фармак»  за  I  місце  серед  підприємств першої категорії, голова профспілкового комітету – Олексійчук Павло Володимирович;

-колектив  Комунального підприємства  «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Деснянського району м. Києва за  II  місце  серед  підприємств першої категорії,  голова профспілкового комітету – Онищенко Надія Іванівна;

28 квітня – у Всесвітній день охорони праці соціальні партнери та національний координатор МОП дали прес-конференцію

123

28 квітня, у День охорони праці в приміщенні ІА "Укрінформ"проведено прес-конференцію на тему: «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві».

У конференціїі взяли участь: заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, голова Всеукраїнського галузевого об’єднання організації роботодавців хімічної промисловості Олексій Голубов, національний координатор Міжнародної організації праці Сергій Савчук та директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян.

Основна турбота - недопущення випадків травмування членів профспілок на виробництві.

JakУ Київській міській раді профспілок підготовка та відзначення Дня охорони праці проводились відповідно до Звернення організаційного комітету, постанови Президії Міськпрофради від 8 квітня №П-54/1 та Заходів запропонованих територіальним управлінням Держгірпромнагляду, які були підтримані членами Президії.

Основна увага керівників членських організацій, профспілкових активістів, представників профспілок з питань охорони праці постійно спрямована на недопущення випадків травмування членів профспілок на виробництві. А на тих підприємствах де не вдалося уникнути  травмування працівників, там необхідно забезпечити об’єктивне розслідування нещасного випадку з метою подальшого соціального захисту потерпілих.

Уже стало традицією, і цей рік не став винятком, до Дня охорони праці вшановувати пам'ять загиблих в процесі трудової діяльності, надання допомоги їх сім’ям у догляді за могилами, у вирішенні побутових проблем, а також підтримка інвалідів праці.

Виробнича інвалідність у Франції

11У виданні "Буковинське віче"  24 квітня 2014 р. опубліковано статтю Ґреґорі Перона про соціальний захист працівників, які отримали травми на виробництві у Франції. Переклад та адаптацію тексту здійснив Андрій Волошин. Матеріал підготовлено за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду "Відродження".

До питання виробничої інвалідності ставляться у Франції уважно і принципово. Адже виробнича інвалідність – це наслідок того, що підприємство не уважно ставиться до безпеки на робочому місці. Виробничі інвалідність та травматизм можна, як правило, передбачити та запобігти їм.

Хоча у Франції аварією на виробництві вважається не тільки нещасний випадок безпосередньо на місці роботи. Сюди зараховують і ДТП, коли робітник їхав на роботу, або ж отруєння в їдальні на підприємстві. Також є поняття професійних хвороб, які виникають внаслідок тривалого виконання певних функцій чи обов’язків. До списку професійних захворювань належать 98 хвороб. Компенсацію лікування проводять фонди медичного страхування.

Тематична зустріч з нагоди Всесвітнього дня охорони праці

33З нагоди Всесвітнього дня охорони праці 22 квітня 2014 року на базі філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» проведена тематична зустріч представників Федерації профспілок Житомирської області та соціальних партнерів з профспілковим активом підприємства.

Не випадково було обрано саме це підприємство, одне з кращих в області. Перед початком заходу учасники мали можливість ознайомитися з соціально-культурною базою. Серед таких об’єктів, які допомагають підтримувати здоров’я працівників, поруч із заходами з охорони праці на виробництві, є санаторій-профілакторій «Іршанськ», ДЮСШа «Титан», стадіон, Будинок культури. Всі учасники ще раз переконались, що співпраця небайдужого до своїх працівників керівництва і дієвого профспілкового комітету приносить гарні результати для всіх.

Участь у заході взяли голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук, голови членських організацій ФПО, генеральний директор філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» Сахненко Сергій, начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Житомирській області Поплавський Андрій, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Житомирській області Любов Клісовська, начальник відділу аналітичного та нормативно-правового забезпечення зв’язків з громадськістю і ЗМІ територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області Молодковець Інна, апарат ФПО, профактив підприємства та представники ЗМІ.

Травматизм меньше – на душе легче

IMGС 21 по 28 апреля в Украине проходила Неделя охраны труда. Как предприятия области проводят акции, что происходит в трудовых коллективах, какова роль профсоюзов в организации мероприятий, направленных на снижение уровня производственного травматизма - это узнавали Корреспондент газеты Донецкого облсовпрофа «Позиция» Анна Лукашева вместе с С.А. Красновидом - главным техническим инспектором облсовпрофа и А.В. Кучумовым, техническим инспектором труда ЦК профсоюза работников угольной промышленности при Енакиевской территориальной организации, побывав в одном из структурных подразделений  ГП «Орджоникидзеуголь».

На шахте «Енакиевская» ответственно относятся к вопросам охраны труда. «Это заслуга Мирославы Задорожной, заместителя директора по охране труда, - рассказал нам председатель профкома Александр Антонов. Мирослава Валерьевна - мой заместитель по социальному страхованию, председатель профорганизации аппарата управления и у нас с ней полное взаимопонимание». А по-другому и не должно быть, когда налажена система управления охраной труда, тогда и производственный травматизм снижается. «Енакиевская» тому наглядный пример. Конечно же, есть проблемы с финансированием, средств не хватает, но по возможности закрываются первоочередные проблемы и профком находит взаимопонимание с руководством.

28 квітня 2014

Про практичні результати роботи ФПУ і її членських організацій у сфері охорони праці у 2013 р. і в першому кварталі 2014 р.

1. images1.За 2013 рік і перший квартал 2014 р.  організовано і проведено за кошти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання та перевірку знань з питань охорони праці 5,5 тисяч профспілкових активістів і близько 9 тисяч представників роботодавців.

Результатом цієї роботи є зниження на 7% у 2013 р. у порівнянні з 2012  кількості нещасних випадків  на виробництві  з організаційних причин, та розширення участі представників профспілок з охорони праці в розслідуванні нещасних випадків на виробництві. Завдяки їх активній позиції знято безпідставні звинувачення потерпілих у 296  випадках, а  у 183 випадках – домоглися прийняття рішення про зв’язок цих випадків з виробництвом та виплату потерпілим належних відшкодувань;

1. 2.За вказаний період Центром незалежних експертиз  ФПУ з охорони праці проведено атестацію за умовами праці на 1781 робочому місці, здійснено паспортизацію об'єктів, технічне обстеження будівель, споруд та інженерних комунікацій на 27 підприємствах Донецької, Луганської та Запорізької областей.
  2. 3.За 2013 рік технічними інспекторами праці, іншими представниками профспілок з охорони праці, розглянуто828 звернень працівників з різних питань з охорони праці, з яких 72% були вирішені позитивно.
  3. 4.Численні факти неякісного розслідування,безпідставного звинувачення потерпілих, або приховування травм встановлено на підприємствах Київської, Житомирської,Донецької, Одеської, Хмельницької, Харківської та інших областей, але  внаслідок втручання представників профспілок з охорони праці, відповідних подань, та участі в судових засіданнях -   справедливість і права потерпілих членів профспілок в переважній кількості випадків були  відстояні.

25 квітня 2014

Уряд створює правову базу для проведення переговорів із Світовим банком щодо отримання коштів на підтримку реформ

Уряд на засіданні 23 квітня ц.р. прийняв розпорядження Кабінету Міністрів України «Питання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку системного проекту «Перша позика на політику розвитку». А також схвалив проект розпорядження Президента України «Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику (Перша позика на політику розвитку) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку».

Секретаріату Кабінету Міністрів України доручено в одноденний термін оформити документи для подання на підпис в.о. Президента України Турчинову О.В.

Прийняття такого рішення дозволить провести офіційні переговори зі Світовим банком наступного тижня та отримати в травні цього року кошти позики системного проекту «Перша позика на політику розвитку» в сумі 750 млн. дол. США для фінансування Державного бюджету та для підтримки реформ Уряду.

«Це розпорядження дасть змогу створити базу для підготовки та реалізації нового багатосекторального системного проекту «Позика на політику розвитку». А схвалення й подальше підписання розпорядження Президента України дозволить провести офіційні переговори з Міжнародним банком реконструкції та розвитку стосовно укладення Угоди про позику між Україною та цим Банком» -, сказав Міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета.

Системний проект передбачає підтримку реформ Уряду за такими напрямами:

1) Забезпечення належного врядування, прозорості та підзвітності в державному секторі;

2) Дерегуляція та зниження витрат на ведення бізнесу;

3) реформування системи енергетичних субсидій та покращення захисту малозабезпечених верств населення

Довідково:

Оскільки Уряд України досяг прогресу в здійсненні запланованих ключових заходів реформ у цих сферах, 22 квітня ц.р. Операційний комітет Міжнародного банку реконструкції та розвитку схвалив позику та підтримав реформи, включені до Програми стратегічних та інституційних реформ для підготовки зазначеного системного проекту.

За результатами переговорів, які заплановано на наступному тижні, Рада Директорів Банку має остаточно затвердити позику, що дозволить підписати Угоду про позику між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Й отримати кошти до бюджету наприкінці травня 2014 року.

Принагідно зазначаємо, що профспілки, які представляють інтереси людини найманої праці, зацікавлені в тому, щоб ці кошти не були розпорошені, а першочергово у терміновому порядку були направлені на модернізацію виробництва та соціальний захист малозабезпечених верств населення.

При визначенні соціальних аспектів проектів, що проводяться за підтримки міжнародних організацій, особливо які стосуються реформ соціальної сфери, необхідним має бути не тільки зовнішній контроль з боку цих організацій, а і свій внутрішній контроль.

Тому на сьогодні, як ніколи, будь-які рішення Уряду, що стосуються мільйонів працівників, законні інтереси яких представляють профспілки, мають бути максимально прозорими, обґрунтованими і, безперечно, таким рішенням має передувати конструктивний соціальний діалог.

СПО об’єднань профспілок 22 квітня ц.р. надіслано звернення Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. з проханням доручити центральним органам виконавчої влади, в рамках соціального діалогу, залучати профспілки до участі у переговорах щодо реалізації проектів стосовно відновлення макроекономічної стабільності держави та модернізації системи соціальної підтримки населення, а також інформувати про хід їх виконання.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту

(з використанням матеріалів прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, оприлюднених на Урядовому порталі)