19 травня 2014

Оперативна інформація щодо зарплатних боргів

Україна сьогодні охоплена масштабною економічною кризою. Різка девальвація гривні призвела до помітного зростання вартості споживчого кошика для населення. Як наслідок, заробітна плата перестала забезпечувати фізіологічне відтворення працівника, що прирікає більшість наших громадян на бідність. А в умовах зростання цін та запровадження непопулярних реформ невчасна виплата заробітної плати набуває особливої соціальної гостроти.

З 1 січня 2014 року обсяг зарплатних боргів збільшився на 39,3 % та за станом на 1 квітня ц.р. сягнув 1 млрд. 125,7 млн. грн. При цьому 64,5 % або 726 млн. грн. невиплаченої заробітної плати припадає на економічно активні підприємства.

Кількість працівників економічно активних підприємств, щодо яких порушено конституційне право на своєчасне отримання винагороди за працю, з початку року зросла майже в 2,5 рази та становила 138,5 тисяч осіб.

Водночас найбільший темп зростання заборгованості з виплати заробітної плати у січні-квітні 2014 року спостерігався в Чернівецькій (3299%), Рівненській (1208%), Дніпропетровській (882,5%) областях.

За оперативними даними Мінсоцполітики за станом на 12.05.2014 обсяг зарплатних боргів склав 1 041,3 млн. грн. При цьому заборгованість на економічно-активних підприємствах сягає 653 млн. грн. або 62,7%; державних підприємствах - 282,1 млн. грн., підприємствах-банкрутах - 341,9 млн. грн. Найбільші обсяги зарплатних боргів складають в Київській області (132,8 млн. грн.), Харківській області (115,4 млн. грн.), Донецькій області (98,1 млн. грн.), м. Києві (90,5 млн. грн.), найменша заборгованість в Чернівецькій області (3,9 млн. грн.).

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання