17 червня 2014

Черговий проект Концепції реформування податкової системи

В рамках роботи Комісії з питань податкової політики Громадської Ради при Міндоходів 13.06.2014 було презентовано проект Концепції реформування податкової системи.

Вищезазначена Концепція - це черговий варіант реформування податкової системи України, який підготовлений Реанімаційним пакетом реформ (ініціатива громадських активістів, експертів та журналістів, що об’єднались для пришвидшення реформування країни сайт http://platforma-reform.org).

Презентований проект Концепції викликав багато запитань та активізував дискусію членів Комісії, зокрема, стосовно пропозицій:

-                             введення ставок податку на додану вартість на рівні 7% (для виробників сировини та матеріалів) та 17% (для кінцевої реалізації продукції);

-                             спрощення процедури повернення бюджетного відшкодування ПДВ шляхом введення спеціальних рахунків, через які буде відбуватись відшкодування ПДВ;

-                             зниження ставок єдиного соціального внеску для роботодавців до 18% з рівним перерозподілом між працівником та роботодавцем;

-                         перегляд розподілу коштів Фондів соціального страхування та Пенсійного фонду України за статтями витрат, зокрема щодо коштів на новорічні подарунки, оздоровлення, навчання (перенавчання), додаткові доплати до пенсій (при втраті працездатності з причини виробничого травматизму та отримання інвалідності) з подальшим їх скасуванням.

В цілому акценти презентованого проекту концепції було зорієнтовано на ПДВ, податку на прибуток та ЄСВ. Нажаль, не було запропоновано жодних пропозицій щодо реформування податку на доходи фізичних осіб.

Взагалі проект Концепції не було позитивно сприйнято членами Комісії, оскільки теоретичні основи податкового регулювання, закладені в проекті, не відображають ефективного їх застосування на практиці.

У зв’язку з цим, члени Комісії дійшли висновку, що зазначений проект Концепції реформування податкової системи потребує детального доопрацювання.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту

Оперативна інформація щодо зарплатних боргів за станом на 10 червня 2014 року

За оперативними даними, які надійшли від Мінсоцполітики, за станом на 10.06.2014 обсяг зарплатних боргів у цілому по Україні склав 988,3 млн. грн. При цьому заборгованість на економічно-активних підприємствах сягає 610,8 млн. грн. або 61,2%; підприємствах-банкрутах - 342,2 млн. грн. Найбільші обсяги зарплатних боргів складають в Київській області (129,4 млн. грн.), Харківській області (118,7 млн. грн.), Донецькій області (100,2 млн. грн.), м. Києві (86,2 млн. грн.), найменша заборгованість в Чернівецькій області (4,1 млн. грн.).

Разом з тим Мінсоцполітики поінформувало про вжиті центральними та місцевими органами виконавчої влади заходи щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

Тимчасовими комісіями з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, створених при центральних та місцевих органах виконавчої влади, у квітні 2014 року проведено 745 засідань, на яких попереджено про дисциплінарну відповідальність 1693 керівника підприємств-боржників, вжито 547 інших заходів впливу, а з 7 керівниками розірвано контракти.

Державною інспекцією України з питань праці та її територіальними органами у квітні ц. р. проведено 492 перевірки на 414 підприємствах-боржниках, за результатами яких:

-   складено та передано до суду 272 протоколи про адміністративні правопорушення;

-   за невиконання вимог щодо усунення виявлених порушень законодавства винесено 70 постанов з накладанням штрафних санкцій на винних посадових осіб;

-   204 матеріали внесено до правоохоронних органів для вирішення питання про притягнення керівників до кримінальної відповідальності.

Загальна сума накладених судами та державними інспекторами праці штрафних санкцій становить 124 тис. грн.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ