серпня 2014

28 серпня 2014

27 серпня 2014

Пропозиції щодо змісту окремого розділу колективного договору стосовно надання переваг членам профспілок

Відповідно Закону України «Про колективні договори і угоди» положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки. Така норма ґрунтується на статті 36 Конституції України, якою встановлено, що ніхто не може бути примушений до вступу в будь яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до громадських організацій.

Рекомендація МОП № 91 щодо колективних переговорів передбачає, що положення колективного договору мають поширюватись на всіх працівників відповідної категорії, які працюють на охоплених колективним договором підприємствах, якщо в ньому не передбачено інше.

Безумовно, при діючому в даний час законодавстві, режими роботи, тривалість робочого часу і відпочинку, умови і охорона праці, нормування і оплата праці мають бути єдині для всіх працівників незалежно від членства у профспілках. В іншому випадку це може розглядатися як дискримінація у сфері праці.

Разом з тим у колективному договорі можуть встановлюватись пільги, переваги та гарантії для окремих категорій працівників чи за окремі досягнення у праці, в тому числі і для членів профспілки, профспілкових активістів. Це передусім пов’язано з тим, що укладення колективного договору стало можливим за рахунок наполегливої роботи первинної організації профспілки, та сплати профспілкових внесків кожним членом профспілки для забезпечення її діяльності.

"Розмір заробітної плати некваліфікованого працівника небюджетної сфери у серпні 2014 року"

Розмір заробітної плати некваліфікованого працівника небюджетної сфери

за повністю виконану норму часу в нормальних умовах праці

Місяць року

Мінімальна заробітна плата

Фактичний розмір прожиткового мінімуму

Розмір заробітної плати некваліфікованого працівника не бюджетної сфери за повністю виконану норму часу в нормальних умовах праці

Листопад 2010

Серпень 2014

21 серпня 2014

НАВЧАННЯ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТЕХНІЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ ПРАЦІ

imagesВідповідно до плану роботи ФПУ на ІІ півріччя 2014 року та Розпорядження в.о. Голови ФПУ Кондрюка С.М. від 15.08.2014 № 65   в період з 22 вересня по 3 жовтня 2014 року буде проведено  навчання і перевірку знань з питань охорони праці технічних інспекторів праці та інших представників профспілок обласного та республіканського рівнів.

Для формування навчальної групи ФПУ направило листа членським організаціям щодо заявок технічних інспекторів праці та інших представників профспілок з питань охорони праці обласного, республіканського рівнів, які потребують навчання з питань охорони праці у 2014 році, за встановленою формою (додаток 1). До заявки додається завірена копія розпорядчого документу про призначення на відповідну посаду з питань охорони праці або іншого документа, що засвідчує виконання певних обов’язків з охорони праці (форми розпорядчих документів та категорії представників профспілок відповідних рівнів наведено у додатку 2).

Департамент охорони праці апарату ФПУ

18 серпня 2014

ОНОВЛЕННЯ НОРМАТИВНО–ПРАВОВОЇ БАЗИ – ЗАПОРУКА НАДІЙНОГО СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПРАЦІВНИКІВ.

imСпеціалісти департаменту охорони праці ФПУ разом з іншими членами  СПО ініціювали внесення змін та доповнень до нормативно-правових актів з проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Проаналізувавши інформацію, надану технічними інспекторами праці членських організацій ФПУ, працівники депаратаменту охорони праці  ФПУ ініціювали  внесення змін та доповнень до нормативно-правових актів з проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідний лист направлено від СПО Міністру соціальної політики України Денисовій Л.Л. До листа додаються:

Додаток 1 – Пропозиції СПО щодо внесення змін та доповнень до постанови КМУ від 01.08.1992 №442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці»;

Додаток 2 – проект положення «Про Методику проведення атестації робочих місць за умовами праці»;

Додаток 3 – оновлений варіант «Про затвердження Інструкції по заповненню Карти умов праці за результатами атестації робочих місць за умовами праці».

НІ НАДУМАНІЙ ЗАКОНОТВОРЧОСТІ!

imagesДо Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні надійшов на опрацьовання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо віднесення питань медико-соціальної еспертизи до компетенції центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері  соціального  захисту  населення»  (лист  Мінсоцполітики  від   07.08.2014

№ 8879/0/14-14/19.

Суть законопроекту полягає в тому, щоб узаконити вилучення медико-санітарних експертних комісій (МСЕК) з підпорядкуввання Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) та підпорядкувати їх Міністерству соціальної політики України.

14 серпня 2014

Про спільні заходи ФПУ та Держгірпромнагляду проти порушень національного законодавства з охорони праці та міжнародних норм, ратифікованих Україною, у сфері безпеки та гігієни праці

imagЗа підтримки Федерації профспілок України Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України розроблено та опрацьовується законопроект «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» з метою врегулювання положень національного законодавства до положень міжнародних договорів, ратифікованих Україною.

Основні положення Законопроекту передбачають виключення зі сфери дії Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» здійснення заходів державного нагляду за дотримання вимог законодавства про охорону праці та промислової безпеки.

Розпочато підготовка до участі членських організацій профспілок в реалізації Загальнодержавної соціальної програми поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014 - 2018 рік, ака затверджена Законом України від 04.04.2013 № 178-VII

imagВідповідно до плану робот ФПУ на ІІ півріччя 2014 року департаментом охорони праці ФПУ підготовлено проект Плану участі членських організацій профспілок в реалізації Загальнодержавної соціальної програми поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014 - 2018 рік, яка затверджена Законом України від 04.04.2013 № 178-VII.

Зазаначений проект Плану направлено керівникам членських організацій ФПУ листом від 12.08.2014 № 06/01-26/1002 та членам СПО обєднань профспілок листом від 12.08.2014 №04-18/765-СПО для узгодження, опрацювання робочою групою та подальшого винесення на розгляд СПО.