вересня 2014

29 вересня 2014

Європейські стандарти охорони праці в Україні.

ime25 вересня 2014 року, з ініціативи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України для страхових експертів з охорони праці Фонду та представників профспілок у ТОВ з іноземними інвестиціями "Хенкель Баутехник Україна" (м. Вишгород, вул. Новопромислова, 2), відбувся Прес-тур „Найпоширеніші причини травматизму на виробництвах та шляхи їх ефективної профілактики”, в якому від ФПУ взяв участь заступник керівника Департаменту охорони праці Маціяшко В.А.

З вступним словом та оцінкою стандартів з охорони праці для ведення бізнесу виступив Генеральний директор ТОВ "Хенкель Баутехник Україна" Володимир Соха, який ознайомив учасників Прес-туру з сутністю європейських стандартів охорони праці, організаційними та технічними заходами і порядком фінансових витрат на впровадження європейських стандартів охорони праці на підприємстві, ефективністю впровадження системи управління охороною праці та дотримання зазначених стандартів з охорони праці на підприємстві.

26 вересня 2014

Проведено чергове семінар-навчання з безпеки та гігієни праці

imagesДепартамент охорони праці ФПУ продовжує практику проведення семінарів-навчань для фахівців та представників профспілок з охорони праці, працівників, що проходять планові навчання з підвищення кваліфікації.

24 вересня цього року на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України був проведений семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 22 працівників-фахівців з охорони праці, голів комісій з питань охорони праці державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

19 вересня 2014

ІНФОРМАЦІЯ про здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю ФПУ та її членськими організаціями у першому півріччі 2014 року

imВідповідно до статті 259 Кодексу законів про працю України, статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки здійснюють громадський контроль за додержанням законодавства про працю, зокрема, за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

Федерація профспілок України, її членські організації здійснюють повноваження щодо громадського контролю на підставі законодавства України та з згідно з планом основних напрямів діяльності. На жаль, у зв’язку з проведенням АТО на Сході України та визнанням АРК тимчасово окупованою територією не всі членські організації ФПУ у звітному періоді працювали на повну потужність і не змогли звітувати про проведену правозахисну роботу.

Фахівці департаменту охорони праці ФПУ провели семінар-навчання з працівниками ВО «Антонов» м. Києва

imaЗгідно з планом масової підготовки профактиву підприємств з питань охорони праці у 2014 році 18 вересня департаментом охорони праці ФПУ проведено семінар-навчання у ВО «Антонов» м. Києва.

Фахівцями департаменту - головним спеціалістом-довіреним лікарем, кандидатом медичних наук Стовбуном А.І. та головним спеціалістом - технічним інспектором праці Горюн Т.М. проведено навчання з профактивом зазначеного підприємства на теми: «Організація і проведення роботодавцем атестації робочих місць за умовами праці та громадський контроль профспілок за цими заходами»; «Про надання пільг і компенсацій працівникам, зайнятих на роботах з умовами праці, що не відповідапють санітарно-гігієнічним нормам»; «Гігієна праці та профілактичні медичні огляи» та «Надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків на виробництві», громадський контроль та основи державного нагляду за охороною праці.

18 вересня 2014

Будні профспілкового навчання

imДепартамент охорони праці продовжує практику проведення семінарів-навчань з питань охорони праці та охорони здоров’я для фахівців та представників профспілок з охорони праці, працівників, що проходять планові навчання з охорони праці, підвищення кваліфікації.

15 вересня цього року на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України був проведений семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 23 працівників, фахівців з охорони праці, голів комісій з питань охорони праці та громадських інспекторів, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

17 вересня 2014

Допомога «швидкій допомозі»

imaДепартаментом охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф 12 вересня 2014 року проведено семінар-навчання на тему «Профілактика професійних ризиків зараження працівників на соціально-небезпечні хвороби (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити) при виконанні професійних обов’язків» з активістами профспілкової організації працівників охорони здоров'я Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф (КШМДМК). На семінарі були присутні 30 профспілковців-медиків. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

Інформаційна записка про основні завдання колдоговірної роботи на 2015 рік

Сучасні умови в Україні характеризуються як соціально-економічна та соціально-політична кризи: тривалий спад виробництва, майже порожня державна казна, негативне сальдо торговельного балансу, історичний мінімум золотовалютного резерву, колосальний зовнішній борг, воєнні дії на сході країни тощо. Ці чинники, в свою чергу, зумовлюють напруженість соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях.

Варто зазначити, що однією з актуальних проблем колективно-договірного регулювання, зокрема на галузевому рівні, є обмеженість галузевих профспілок у праві на ведення колективних переговорів через малочисельність організацій роботодавців (із 92 укладених галузевих (міжгалузевих) угод лише 11 укладені за участю організацій роботодавців), а також через відсутність Сторони для ведення переговорів з укладення галузевих угод у промисловому секторі економіки.

Наслідком такого стану колективно-договірного регулювання на національному й галузевому рівнях є негативні тенденції з укладення колективних договорів: за результатами 2013 року кількість укладених колективних договорів зменшилась і склала лише 88,2 тис., порівняно з 2012 роком відбулося зменшення на 13,5 тис. (або на 13,3%).

Також спостерігається зменшення й рівня охоплення працівників колективними договорами до 79,8%, або на 1,6 в.п. менше порівняно з аналогічним періодом 2012 року.

Однією з причин такого зменшення є поширення практики неукладення колективних договорів на малочисельних підприємствах (з кількістю працюючих до 10 осіб), що зосереджені в сферах оптової та роздрібної торгівлі, сільському господарстві, транспортних та кур’єрських послугах, операціях з нерухомим майном тощо.

Стримуючим фактором на шляху здійснення ефективного колективно-договірного регулювання на всіх рівнях є застаріле законодавство, що не відповідає реаліям сьогодення.

12 вересня 2014

Продовжуються навчання з питань гігієни праці

imВідділом охорони здоров'я Департаменту охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України, підготовлено та заплановано проведення 15 вересня 2014 року чергового семінару-навчання з питань охорони праці та охорони здоров’я для фахівців та представників профспілок з охорони праці, працівників, що проходять планові навчання з охорони праці, підвищення кваліфікації. Група слухачів складається з фахівців з охорони праці, голів комісій з питань охорони праці та громадських інспекторів, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України.

10 вересня 2014

Проведення навчання – завжди актуально!

imВідділом охорони здоров'я Департаменту охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф підготовлено та 12 вересня 2014 року буде проведено семінар-навчання на тему «Профілактика професійних ризиків зараження працівників на соціально-небезпечні хвороби (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити) при виконанні професійних обов’язків» з активістами профспілкової організації працівників охорони здоров'я Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф (КШМДМК). На семінарі передбачається навчання чергової групи профспілковців – медиків.

Інформаційна записка про результати проведення двомісячника з виявлення роботодавців, які ухиляються від участі в колективних переговорах та укладення колективних договорів

На виконання постанови Президії Федерації профспілок України від 23.12.2011 «Про запровадження Єдиної колдоговірної кампанії «Єдині цілі, єдині дії!» у ІІ кварталі поточного року було проведено двомісячник з виявлення роботодавців, що ухиляються від участі в колективних переговорах та укладення колективних договорів.

З метою організації цієї роботи ФПУ в березні 2014 року направила відповідні рекомендації членським організаціям (лист ФПУ від 12.03.2014 №03/01-24/206).

Черговий етап нагадувань дозволив отримати відповідну інформацію від членських організацій відповідно до пункту 6.3 згаданих рекомендацій. Однак слід зазначити, що змістовна частина цих матеріалів залишає бажати кращого.

За станом на 26 червня 2014 року інформація надійшла від 29 членських організацій (21 територіального профоб’єднання і 8 галузевих профспілок, додаток до записки).

За результатами проведення двомісячника прямих ухилянь роботодавців від участі в колективних переговорах та укладення колективних договорів виявлено не було, окрім 1 підприємства в Сумській області.

У наданих членськими організаціями матеріалах йдеться про факти відсутності колективних договорів на малочисельних (5-10 осіб) підприємствах, що не мають профспілкових організацій.

Також не прагнуть цивілізованих колективно-договірних відносин й на більшості новостворених приватних підприємствах у сфері малого та середнього бізнесу, де теж, як правило, відсутні профспілкові організації.