03 жовтня 2014

Проведено черговий семінар-навчання з безпеки та гігієни праці

im130 вересня цього року відділ охорони здоров’я департаменту охорони праці ФПУ провів в Українському центрі підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України чергове семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 22 працівників, фахівців з охорони праці, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України.

На контролі - якість медичної допомоги

imagesДепартамент охорони праці ФПУ постійно проводить роботу щодо захисту прав громадян на охорону здоров'я, безпечні та нешкідливі умови праці. З метою підвищення ефективності цієї роботи фахівців департаменту включено до складу відповідних комісій та громадських утворень при центральних органах виконавчої влади.

Зокрема, при Міністерстві охорони здоров'я України на підставі Порядку контролю якості медичної допомоги, затвердженого наказом МОЗ України від 28.09.2012 р. № 752 та Положення про клініко-експертну комісію Міністерства охорони здоров'я України, затвердженого наказом МОЗ України від 06.08.2013 р. № 693 функціонує відповідна комісія завдання якої полягає у оцінці якості та обсягу надання медичної допомоги громадянам України за зверненнями народних депутатів України, органів виконавчої влади, особливо складних випадків за зверненнями громадян тощо. Серед інших фахівців, відповідно до наказу МОЗ України від 18.12.2013 № 1110 «Про створення клініко-експертної комісії Міністерства охорони здоров’я України», до складу комісії включено завідувача відділу охорони здоров’я – довіреного лікаря ФПУ Легкова В.А.

Вміння надавати першу домедичну допомогу - завжди є актуальним питанням

images 1На запрошення керівництва Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України (ДГПН) фахівці Департаменту охорони праці ФПУ взяли участь у семінарі на тему «Надання першої домедичної допомоги». який було організовано та проведено для працівників ДГПН на базі ДП «Головний навчально-методичний центр Держгірпромнагляду України» 1 жовтня 2014року. Участь у семінарі взяло 64 працівники ДГПН – співробітники центрального апарату, керівники та фахівці територіальних управлінь ДГПН.

Проводили теоретичні та практичні заняття з учасниками семінару співробітники Українського центру медицини катастроф, Міністерства надзвичайних ситуацій, волонтерських організацій, що надають допомогу пораненим у зоні проведення антитерористичної операції. Від ФПУ брав участь завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

ПРО ЗАСІДАННЯ ПРОБЛЕМНОЇ КОМІСІЇ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я І НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ МЕДИЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ime24 вересня п. р. в актовій залі ДУ «Інститут медицини праці НАМН України» відбулося засідання Проблемної комісії МОЗ і НАМН України «Гігієна праці і профзахворювання» з порядком денним – обговорення постанови КМУ від 10.09.2014 № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» (далі – постанова № 442-2014) в частині реалізації державної політики у сфері гігієни праці.

Головував на засіданні директор зазначеного інституту, віце-президент НАМН, академік Ю.Кундієв.

В засіданні взяли участь представники МОЗ, Мінсоцполітики, Держсанепрідслужби (далі – ДСЕС), Національного медичного університету, Фонду державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань (далі-Фонд), а від Федерації профспілок України – заступник Голови ФПУ С.Українець та головний спеціаліст-довірений лікар відділу охорони здоров’я департаменту охорони праці ФПУ, кандидат медичних наук А Стовбун.