24 жовтня 2014

Эксперты Международной организации труда предлагают перейти на четырехдневную рабочую неделю

foodloss03.10.2014 — Четырехдневная рабочая неделя – лучше, чем пятидневная. Так считают эксперты Международной организации труда (МОТ). И это не шутка, а очень популярная в наши дни тема, которую часто обсуждают в бизнес-кругах. Идею четырехдневки, как сообщают в МОТ, в частности поддерживают один из основателей компании «Гугл» Ларри Пейдж и мексиканский миллиардер Карлос Слим.

Эксперты МОТ приводят веские аргументы в пользу сокращения рабочей недели. Во-первых, это позволит поправить здоровье населения, поскольку многие заболевания в современном мире вызваны переработками, постоянным пребыванием в офисе и стрессом.

Деякі аспекти звільнення працівників на підставі угоди сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України та її відмінність від звільнення за власним бажанням працівника

Останнім часом до профспілок надходить багато запитань від працівників та роботодавців щодо порядку звільнення працівників за угодою сторін.

Щоб правильно зрозуміти таку підставу звільнення працівників необхідно звернути увагу на філософію цього заходу, починаючи з факту укладення трудових відносин. Для цього нам необхідно звернути увагу на законодавчу ідею початку трудових відносин.

В ст. 21 КЗпП зазначається, що трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (підкреслення та виділення курсивом автора).