жовтня 2014

31 жовтня 2014

Проведено чергове навчання

imeДепартамент охорони праці продовжує співпрацю з галузевими навчально-методичними установами у проведенні семінарів-навчань з питань охорони праці та охорони здоров’я для фахівців різних галузей, представників профспілок з охорони праці та працівників, що проходять планові навчання з охорони праці та підвищення кваліфікації.

30 жовтня цього року на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України був проведений черговий семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 22 працівників, фахівців з охорони праці, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

30 жовтня 2014

Засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

128 жовтня 2014 року у приміщенні клубу Кабінету Міністрів України (м. Київ, вул. Інститутська, 7) відбулося чергове засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Головував на засіданні Віце-премьер-міністр України Сич Олександр Максимович. Участь у засіданні взяли заступник Міністра охорони здоров’я України Терещенко Альона Василівна, виконуюча обов’язки Голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Єщенко Олена Григорівна, Голова Координаційної ради всеукраїнського благодійного фонду «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Жовтяк Володимир Олегович.

УЗГОДЖЕНО ПРОПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛОК ДО ПРОЕКТУ ВАЖЛИВОГО НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО АКТУ

imag28 жовтня 2014 року в Міністерстві охорони здоров'я України відбулась робоча зустріч групи фахівців Міністерства охорони здоров'я України, ДП «Інститут медицини праці» Академії медичних наук України, профпатологічної служби Міністерства охорони здоров'я України та фахівців відділу охорони здоров'я департаменту охорони праці апарату ФПУ.

Засідання відбулося з метою узгодження та врахування пропозицій та зауважень Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні до проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про удосконалення надання профпатологічної допомоги працівникам певних категорій в Україні».

28 жовтня 2014

Навчання медичних працівників Києва

imagesДепартаментом охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва 22 жовтня 2014 року підготовлено і проведено семінар-навчання на тему «Профілактика професійних ризиків зараження працівників на соціально-небезпечні хвороби (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити) при виконанні професійних обов’язків» з активістами профспілкової організації працівників охорони здоров'я міських підстанцій швидкої медичної допомоги та медицини катастроф. На семінарі були присутні 28 профспілковців-медиків. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

24 жовтня 2014

Эксперты Международной организации труда предлагают перейти на четырехдневную рабочую неделю

foodloss03.10.2014 — Четырехдневная рабочая неделя – лучше, чем пятидневная. Так считают эксперты Международной организации труда (МОТ). И это не шутка, а очень популярная в наши дни тема, которую часто обсуждают в бизнес-кругах. Идею четырехдневки, как сообщают в МОТ, в частности поддерживают один из основателей компании «Гугл» Ларри Пейдж и мексиканский миллиардер Карлос Слим.

Эксперты МОТ приводят веские аргументы в пользу сокращения рабочей недели. Во-первых, это позволит поправить здоровье населения, поскольку многие заболевания в современном мире вызваны переработками, постоянным пребыванием в офисе и стрессом.

Деякі аспекти звільнення працівників на підставі угоди сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України та її відмінність від звільнення за власним бажанням працівника

Останнім часом до профспілок надходить багато запитань від працівників та роботодавців щодо порядку звільнення працівників за угодою сторін.

Щоб правильно зрозуміти таку підставу звільнення працівників необхідно звернути увагу на філософію цього заходу, починаючи з факту укладення трудових відносин. Для цього нам необхідно звернути увагу на законодавчу ідею початку трудових відносин.

В ст. 21 КЗпП зазначається, що трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (підкреслення та виділення курсивом автора).

23 жовтня 2014

Из-за плохих условий труда украинцы страдают нервными расстройствами и лишним весом, — соцопрос

hirurgПодавляющее большинство белых воротничков полагают, что их здоровье ухудшилось из-за условий труда. Половина винит в этом напряженную и нервную работу. А самая популярная проблема со здоровьем за последний год – хроническая усталость.

Об этом пишет кадровый портал hh.ua.

Кроме нервной работы (50%) на здоровье опрошенных негативно влияют напряженная атмосфера в компании (32%), неудобное рабочее место (32%), много лишнего шума на работе (31%). 28% респондентов признались, что им мешают сквозняки да и вообще холод в помещении, а каждый четвертый, наоборот, жалуется на духоту в офисе.

09 жовтня 2014

Навчання профактиву з питань охорони праці для кваліфікованого захисту працівників у сфері безпеки і гігієни праці.

1Пріоритетними завданнями ФПУ на 2013-2014 роки визначено посилення громадського контролю профспілок за дотриманням  законодавства про охорону праці, зміцнення технічної інспекції праці.

Для об’єктивного та кваліфікованого здійснення профспілками громадського контролю необхідно забезпечити якісне навчання з питань охорони праці на всіх рівнях профспілкового руху.

З 22 вересня по 3 жовтня 2014 року на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму департаментом охорони праці ФПУ організовано та проведено двотижневий семінар - навчання та перевірку знань з питань охорони праці технічних інспекторів праці всеукраїнських профспілок, інших представників профспілок з питань охорони праці обласного та республіканського рівнів.

Учасників семінару під час його відкриття привітав заступник голови ФПУ Сергій Українець. У своєму виступі С.Я. Українець підкреслив, що в сучасних умовах, коли необґрунтовано обмежено здійснення державного нагляду, нам необхідно посилити громадський контроль з метою захисту прав членів профспілок на безпечні умови праці, збереження їх життя та здоров’я.

НОВОСТИ КОЛЛЕКТИВНО-ДОГОВОРНОГО РЕГУЛИРОВАНИЯ В СФЕРЕ ОБЩЕСТВЕННОГО ОБСЛУЖИВАНИЯ

2014 September
epsucob@NEWS 16

epsucob@NEWS>
Collective Bargaining in the Public Services

Выпуск 16, сентябрь 2014 года

Германия: Ver.di открыл новые перспективы благодаря подписанию соглашения в секторе социального обеспечения

Ver.di открыл новые перспективы, подписав коллективное соглашение, охватывающее около 37 тыс. работников организаций социального обеспечения протестантской церкви Нижней Саксонии. Прежде различные церкви и религиозные организации, предоставляющие большую часть медицинских и социальных услуг в Германии, отказывались от подписания коллективных соглашений. Вместо этого зарплаты и условия труда определялись специальными комитетами, а не путем переговоров между работодателями и профсоюзами. Несмотря на то, что право на забастовку для работников сектора по-прежнему является предметом дискуссий, ver.di считает, что соглашение в Нижней Саксонии является шагом вперед. Оно будет отражать положения общего соглашения для государственного сектора, а ver.di будет стремиться начать переговоры по увеличению ставок оплаты труда. Есть надежда, что переговоры коснутся и других организаций социального обеспечения и позволят заключить соглашение, охватывающее 120 тыс. работников по уходу за людьми пожилого возраста, работающих в регионе.