expert.fpsu.org.ua

02 грудня 2014

Вийшов у світ № 11 журналу «Охорона праці»

12Вийшов у світ черговий номер журналу «Охорона праці» (№11 2014р). В ньому, як завжди, новини про діяльність ФПУ, цікава і корисна інформація для спеціалістів з охорони праці, профспілкових активістів та працівників наглядових органів.

Пропонуються  вашій увазі статті:

- Про шляхи вдосконалення законодавства з охорони праці для підприємств агропромислового комплексу. (Михайло Зоря);

- Суть поняття «культура безпеки» та одна з моделей розвитку культури безпеки – крива Бредлі. (Віталій Цопа);

- Про найпоширеніші методи з оцінки ризиків, рекомендовані OHSAS 18001. (Олександр Лисенко);

- Досвід навчання персоналу корпоративним стандартам у ТОВ «Метінвест Холдинг» (Ганна Петрачкова);

- Про нову інструкцію з експертного обстеження баштових, портальних та кранів-перевантажувачів (Наталія Чумакова);

- Питання забезпечення підприємства медичними аптечками (Наталія Пушкарьова);

ПРОФІЛАКТИКА НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ ЯК КОМПЛЕКС ЗАХОДІВ МАТЕРІАЛЬНОГО ТА НЕМАТЕРІАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ

1ProfВідповідно до Положення про організацію роботи з охорони праці – керівник підприємства організовує профілактичну роботу щодо попередження нещасних випадків і професійних захворювань

Редакція сайту журналу «Промислова безпека» проводить постійний моніторинг найзатребуваніших пошукових фраз, якими цікавляться спеціалісти в галузі охорони праці та промислової безпеки. Безперечним лідером цього тижня за кількістю запитів виявилась пошукова фраза «профілактика нещасних випадків». Виявилося, що визначення цього терміну не було і в нашому Інтерактивному словнику спеціаліста з охорони праці, промислової та пожежної безпеки. Ми ліквідували цю прогалину і поповнили словник новою словарною статтею «ПРОФІЛАКТИКА НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ».

ПОСМЕННАЯ РАБОТА ОПАСНА ДЛЯ ИНТЕЛЛЕКТА

2ZmНарушение биологических часов может серьезно навредить здоровью

Работа в «антисоциальные» часы может ускорить старение мозга и притупить интеллектуальные способности, предупреждают ученые. Их исследование, опубликованное в журнале «Профилактическая и экологическая медицина», показало, что десятилетие посменной работы «старит» мозг более чем на шесть лет, сообщает Новый регион2.

И хотя после увольнения с такой работы люди начали поправляться, на полное возвращение к норме ушло пять лет. Биологические часы человеческого организма настроены на активность днем и сон ночью.

ПРО СТРОК ДАВНОСТІ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ

3ZapВідповідь юриста на запитання читача виробничо-практичного журналу «Промислова безпека»

Запитання: Чи існує строк давності для проведення розслідування нещасних випадків на виробництві, якщо працівник підприємства звернувся із заявою про розслідування нещасного випадку, що стався з ним у 1988 році?Громадянин Г., м. Запоріжжя

Відповідь: Процедура проведення розслідування нещасних випадків на виробництві передбачена Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. № 1232 (далі — Порядок).

МК «ЗАПОРОЖСТАЛЬ» ИНВЕСТИРУЕТ 29 МЛН ГРН. НА ОБЕСПЕЧЕНИЕ ОХРАНЫ ТРУДА И ПРОМЫШЛЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ

4ZSПланируемые инвестиции будут направлены на снижение уровня влияния вредных факторов на рабочих местах, из них 23,5 млн грн на обеспечение современными средствами индивидуальной защиты

МК «Запорожсталь» в 2014 году инвестирует 29 млн грн. на повышение уровня промышленной безопасности рабочих мест и обеспечение работников улучшенными средствами индивидуальной защиты, в соответствии с действующей единой системой стандартов охраны труда и промышленной безопасности Группы Метинвест и Политикой в области охраны труда, здоровья и окружающей среды ОАО «Запорожсталь». Об этом журналу «Промислова безпека» сообщили в пресс-центре предприятия.

СТВОРЕНО РОБОЧУ ГРУПУ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДАННЯ СТАТУСУ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

1128 листопада 2014 року в Міністерстві охорони здоров'я України відбулось засідання робочої групи фахівців Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства оборони України, Національної гвардії Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби з питань інвалідів та ветеранів війни, Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, Української федерації роботодавців охорони здоров'я, Федерації профспілок України, представників волонтерських організацій з розробки нормативно-правових актів на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередньо участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».