квітня 2015

22 квітня 2015

Школа профспілкових переговірників Частина друга.

В рамках домовленостей Федерації профспілок України з Фондом ім. Фрідріха Еберта, Регіонального представництва в Україні та Білорусі, 23-24 квітня п.р. було проведено черговий модуль навчання групи профспілкових активістів.

Цього разу профспілковців гостинно приймав Навчально-методичний центр профспілкових організацій Чернігівської області.

ІІ Модуль на тему «Підготовка та планування колективно-договірної роботи» викликав серед учасників семінару високу зацікавленість. Жваву дискусію та активну роботу в групах зумовили визначення та систематизація проблемних питань застосування та виконання законодавства учасниками колдоговірного процесу.

Представники профспілок працівників АПК, культури, соціальної сфери, молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування, державних установ, оборонної промисловості, енергетики та електротехнічної промисловості, нафтової і газової промисловості, газових господарств, атомної енергетики, машинобудівників і приладобудівників, радіоелектроніки та машинобудування, машинобудування та металообробки, а також представники профкомів первинних профспілкових організацій «ДТЕК Придніпровська ТЕС», ПАТ «Сумихімпром», «Головдерженергонагляд» ДП НЕК «Укренерго», Федерації профспілок Хмельницької області працювали над:

- варіантами розроблення стратегії переговорної кампанії, переговорної стратегії профспілки;

- системним підходом до колективних переговорів;

- етапним плануванням ведення колдоговірної кампанії.

Високу зацікавленість викликала й тема інформаційного супроводу ведення колективних переговорів, зокрема стосовно напрацювання заходів інформаційного впливу на працівників, роботодавців, уряд під час підготовки і ведення переговорів на різних рівнях.

Варто зазначити, що семінар був побудований таким чином, що слухачі мали можливість поділитися своїм особистим досвідом із практики проведення ефективних зборів під час колдоговірної кампанії, взяти участь у ділових іграх на тему: «Переговори», «Збори із затвердження колдоговору» та проаналізувати можливі ризики колдоговірної кампанії. Матеріали та фото додаються.

Проведення заключного ІІІ модуля «Практичні аспекти ведення переговорного процесу» заплановано на травень 2015 року.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання

09 квітня 2015

Вийшов у світ 3 номер журналу «Охорона праці» у 2015 році

obl-3 2015 ukrВийшов у світ черговий номер журналу «Охорона праці» (№3 2015р). В ньому, як завжди, новини про діяльність ФПУ, цікава і корисна інформація для спеціалістів з охорони праці, профспілкових активістів та працівників наглядових органів. Пропонуємо вашій увазі:

Статтю Георгія Лесенко «Атестація, та не та!» Про атестацію робочих місць на відповідність нормативно­правовим актам з охорони праці.

Статтю Марії Дроздюк «Аутсорсинг – орієнтація на результат». Про аутсорсинг охорони праці, його плюси та мінуси, якими підприємствами він затребуваний та як правильно обрати аутсорсингову компанію.

08 квітня 2015

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

83 квітня 2015 року відбулося засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2015 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні.

Оргкомітет прийняв за основу проект звернення до центральних та місцевих органів виконавчої влади, Ради  міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій а також план заходів з підготовки та проведення у 2015 році Дня охорони праці під девізом: «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

Департамент охорони праці апарату ФПУ

07 квітня 2015

Колективний трудовий спір - ефективний інструмент захисту порушених прав та інтересів працівників

Правовою основою вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) є Закон України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» від 3 березня 1998 року № 137/98-ВР (далі - Закон).

Відповідно до ст. 2 Закону колективний трудовий спір (конфлікт) - це розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо:

а) встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту;

б) укладення чи зміни колективного договору, угоди;

в) виконання колективного договору, угоди або їх окремих положень;

г) невиконання вимог законодавства про працю.

Слід зазначити, що основним чинником виникнення розбіжностей між працівниками та роботодавцями, як і раніше, залишаються великі обсяги заборгованості із заробітної плати, низькі темпи її погашення та порушення термінів виплати поточної заробітної плати.

Зокрема, зарплатні борги працівникам підприємств, які знаходяться на підконтрольній Україні території, у січні-лютому ц.р. зросли на 19,3% та за станом на 01.03.2015 склали 1574,9 млн грн. При цьому 1102,2 млн грн., або 70%, невиплаченої заробітної плати припадало на економічно активні підприємства.

Зважаючи на вищевикладене та необхідність забезпечення конституційного права громадян на достатній життєвий рівень, єдиним цивілізованим механізмом захисту порушених прав та інтересів залишається колективний трудовий спір (конфлікт).

Однак, аналіз динаміки співвідношення кількості колективних трудових спорів до фактів порушення трудових прав працівників свідчить про зменшення рівня довіри до цього механізму. І пояснюється це різними об’єктивними та суб’єктивними причинами, серед яких можна виокремити низьку обізнаність працівників із законодавством про колективні трудові спори та конфлікти, відсутність досвіду колективного відстоювання прав та інші.

Федерація профспілок України продовжує наголошувати, що головним інструментом у вирішенні основних проблем соціально-трудових відносин є здійснення ефективної колективно-договірної роботи. Саме в колективних договорах і угодах мають бути передбачені основні зобов’язання роботодавців стосовно модернізації підприємств, забезпечення продуктивної зайнятості, стабільної й гідної заробітної плати та соціального захисту працівників.

Враховуючи вищевикладене, надаємо для ознайомлення та використання в роботі примірний алгоритм вирішення колективного трудового спору (конфлікту) та схему консолідованих дій для врегулювання колективного трудового спору (конфлікту).

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ

01 квітня 2015

Інформаційна записка щодо стану виконання положень Генеральної угоди на 2010 - 2012 роки за станом на 1 січня 2015 року

Інформаційна записка

щодо стану виконання положень Генеральної угоди на 2010 - 2012 роки

за станом на 1 січня 2015 року

Відповідно до пункту 5 Заключних положень Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 - 2012 роки, 23 березня 2015 року відбулося засідання Спільної робочої комісії повноважних представників Сторін власників і профспілок з підбиття підсумків виконання положень Генеральної угоди на 2010 – 2012 роки станом на 1 січня 2015 року.