вересня 2016

29 вересня 2016

Вийшов у світ черговий номер журналу «Охорона праці» (№9 2016р)

obl-9 ukr2В ньому, як завжди, цікава і корисна інформація для спеціалістів з охорони праці, профспілкових активістів та працівників наглядових органів. Пропонуємо вашій увазі статті:

Віталій Цопа. Стратегія + програма = результат. Про те, що стратегію і програму з безпеки та гігієни праці України потрібно формувати на основі передового досвіду.

Олександр Фандєєв. У Сорочинцях тільки веселі пригоди. Про безпечну роботу Сорочинського ярмарку-2016 подбала Держпраці.

Дмитро Селявін. Поведінковий аудит як інструмент охорони праці. Спілкування керівника з підлеглим на тему охорони праці сприяє безпечній поведінці працівника.

Олеся Цибульська. По-новому про відоме, або Читаючи Закон…У статті висвітлено вимоги з охорони праці для певних категорій працівників.

Олександр Фандєєв. Сміття смердить небезпекою та брудними грішми. Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом змусила суспільство іншими очима подивитися на масштабну проблему.

ДИНАМІКА ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У СЕРПНІ 2016 РОКУ

Динаміка середньої заробітної плати та динаміка заборгованості з виплати заробітної плати у серпні 2016 року

Департамент захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ

23 вересня 2016

Засідання Окружного адміністративного суду міста Києва за позовом Тимошенко Ю.В. щодо скасування ціни на природний газ

23 вересня 2016 р. відбулося засідання Окружного адміністративного суду міста Києва щодо справи № 826/9665/16 за позовом лідера Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Тимошенко Ю.В., про визнання протиправною та скасування постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 315 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 р. № 758».

Необґрунтованість цін на житлово-комунальні послуги обговорено з експертами ГО «Публічний аудит»

22 вересня 2016 р. в приміщені готелю «Турист» за ініціативи Київської міської ради профспілок відбулася робоча зустріч громадського активу міста – працівників Київської міськпрофради, голів і членів галузевих профспілкових об'єднань столиці з лідером Громадського Об'єднання «Публічний аудит» Гольдарбом М.Ю. та фахівцем в галузі аудиту та обліку Галайдою Т.В.

21 вересня 2016

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ В ЦІНАХ СЕРПНЯ 2016 РОКУ

Відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах серпня 2016 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 2 669 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2 885 грн), для дітей віком до 6 років – 2 657 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 3 169 грн, для працездатних осіб – 2 736 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 3 105 грн), для осіб, які втратили працездатність, – 2 269 гривень (розрахунки додаються).

ПРО ВИКОНАННЯ РІШЕННЯ ТРУДОВОГО АРБІТРАЖУ у вересні 2016 року

З метою захисту конституційних прав працівників на працю, достатній рівень життя та своєчасне отримання заробітної плати СПО об'єднань профспілок у відповідності до норм Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» висунув вимоги, а в подальшому прийняв рішення про вступ у колективні трудові спори (конфлікти) на національному рівні з Кабінетом Міністром України та СПО сторони роботодавців.

15 вересня 2016

Опрацювання проекту Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

P214 вересня 2016 року у приміщенні Державної служби України з питань праці (вул. Десятинна,14) відбулося засідання робочої групи з питань щодо розгляду остаточних пропозицій наданих центральними органами виконавчої влади, роботодавцями та профспілками до проекту Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Від Профспілок на нараді взяли участь Маціяшко В.А. – заступник керівника департаменту правової роботи і охорони праці апарату ФПУ, Пузирін М.О. – головний технічний інспектор праці ЦК Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, Фесан В.О. – головний технічний інспектор праці ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України.

Надані пропозиції профспілок включені до остаточної редакції Порядку.

Відділ охорони праці департаменту правової роботи

і охорони праці апарату ФПУ

08 вересня 2016

Захист профспілкових прав: коментарі та практичні поради

книга3

Вийшов черговий номер Бібліотечки голови профспілкового комітету № 7-8 (199-200) за липень – серпень 2016 року «Захист профспілкових прав: коментарі та практичні поради».

Цей номер буде цікавим не тільки для правових інспекторів праці профспілок та спеціалістів з правових питань, але й для інших профспілковців.

Пропонуємо вашій увазі короткий зміст Бібліотечки:

1. Документи міжнародних організацій, в яких закріплене право на свободу асоціацій.

2. Права профспілок в законодавстві України.

3. Порушення профспілкових прав та механізми їх захисту.

3.1. Внутрішній моніторинг порушень прав профспілок.

3.2. Міжнародний наглядовий механізм.

4. Загальні рекомендації первинним профспілковим організаціям щодо захисту профспілкових прав.

5. Рекомендації з окремих питань застосування права профспілок на ведення колективних переговорів.

6. Практика Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справах про свободу об’єднання, гарантовану.

7. Судова практика з окремих питань профспілкової діяльності

Правова інспекція праці апарату ФПУ

07 вересня 2016

Укладено угоду про співпрацю між Федерацією профспілок України і Державною службою України з питань праці

IMG 4399

22 червня під час засідання Президії ФПУ підписано угоду про співпрацю між Федерацією профспілок України і Державною службою України з питань праці.

Свої підписи під документом поставили Голова ФПУ Григорій Осовий та Голова Держпраці Роман Чернега.

Як зазначено у преамбулі Сторони, керуючись принципами верховенства права, партнерства та соціального діалогу, законодавством України, усвідомлюючи важливість спільних дій щодо забезпечення конституційних прав громадян на належні, безпечні та здорові умови праці, прав і гарантій працюючих, застрахованих осіб, постраждалих на виробництві, ветеранів праці,а також прагнучи сприяти збільшенню кількості та покращенню якості робочих місць з гідними та безпечними умовами праці, укладають зазначену Угоду.

(Копія Угоди додається)

IMG 4406