січня 2017

27 січня 2017

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ В ЦІНАХ ГРУДНЯ 2016 РОКУ

Відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах грудня 2016 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 2 862 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 3 097 грн), для дітей віком до 6 років – 2 868 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 3 428 грн, для працездатних осіб – 2 924 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 3 326 грн), для осіб, які втратили працездатність, – 2 436 гривень (розрахунки додаються).

23 січня 2017

ЗАКОНОДАВЧІ НОВАЦІЇ В ОПЛАТІ ПРАЦІ

Протягом грудня 2016 року Парламентом прийнято низку законодавчих актів у сфері оплати праці, зокрема закони України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№1774-VIII від 06.12.2016 р.) та «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (№1801-VIII від 21.12.2016 р.).

Як змінився розмір мінімальної заробітної плати з 01.01.2017?

Держбюджетом України на 2017 рік встановлено мінімальну заробітну плату з 1 січня:
       у місячному розмірі – 3 200 гривень;
       у погодинному розмірі – 19,34 гривні.
       Законом №1774-VIII змінено суть та структуру мінімальної заробітної плати. Відтепер, МІНІМАЛЬНА ЗАРОБІТНА ПЛАТА – ЦЕ ВСТАНОВЛЕНИЙ ЗАКОНОМ МІНІМАЛЬНИЙ РОЗМІР ОПЛАТИ ПРАЦІ ЗА ВИКОНАНУ ПРАЦІВНИКОМ МІСЯЧНУ (ГОДИННУ) НОРМУ ПРАЦІ.

16 січня 2017

ВИСНОВКИ ЩОДО ВРАХУВАННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ ПРОПОЗИЦІЙ ТА ВИМОГ У ДЕРЖАВНОМУ БЮДЖЕТІ УКРАЇНИ НА 2017 РІК

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» під час пленарного засідання Парламенту у ніч з 20 на 21 грудня ц.р. Голосуванню передували дебати та тривала робота Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, яка проходила за зачиненими дверима.

Висновки щодо врахування профспілкових пропозицій та вимог у Державному бюджеті України на 2017 рік (додаються).

Підготовлено
Департаментом захисту соціально-економічних прав
апарату ФПУ
з використанням матеріалів
структурних підрозділів апарату ФПУ

ПРО ВИКОНАННЯ РІШЕННЯ ТРУДОВОГО АРБІТРАЖУ у січні 2017 року

З метою захисту конституційних прав працівників на працю, достатній рівень життя та своєчасне отримання заробітної плати СПО об'єднань профспілок у відповідності до норм Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» висунув вимоги, а в подальшому прийняв рішення про вступ у колективні трудові спори (конфлікти) на національному рівні з Кабінетом Міністром України та СПО сторони роботодавців.

05 січня 2017

ЩОДО СТЯГНЕННЯ КОМІСІЙНОЇ ВИНАГОРОДИ З НАСЕЛЕННЯ ПРИ СПЛАТІ РАХУНКІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПЛАТЕЖІ

Починаючи з 2015 року, в умовах знецінення трудових доходів і пенсій громадян, критично високого рівня безробіття, падіння купівельної спроможності населення, що призвело до збільшення глибини і масштабів бідності, банками та УДППЗ «Укрпошта» запроваджено стягнення комісійної винагороди з населення при сплаті рахунків за житлово-комунальні послуги.
      З метою захисту громадян від додаткових поборів банківськими установами при сплаті населенням рахунків за житлово-комунальні послуги, Федерація профспілок України разом з іншими громадськими організаціями неодноразово зверталися до Антимонопольного комітету України, НКРЕКП, Держпродспоживслужби з вимогою розібратися з порушеним питанням та вжити відповідні заходи, спрямовані на користь громадян. Адже споживач сплачує комісійну винагороду за прийом платежів двічі – її закладено в тариф на послугу ЖКГ, а також за послуги банку чи УДППЗ «Укрпошта» відповідно до встановлених ними тарифів.

ПРОФСПІЛКИ ВІДСТОЯЛИ СВОЇ ПРАВА ПРИ ВНЕСЕННІ ЗМІН ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ

30 грудня 2016 року Президентом України підписано Закон України від 21.12.2016 № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який набрав чинності з 1 січня 2017 року.
     Завдяки наполегливим діям ФПУ, співпраці з Громадською радою при ДФС, Українським незалежним центром політичних досліджень (в рамках проекту «Громадяни в дії») профспілкова боротьба за збереження сприятливих умов для діяльності профспілок завершилась перемогою:

03 січня 2017