серпня 2018

30 серпня 2018

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ В ЦІНАХ ЛИПНЯ 2018 РОКУ

Відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» Міністерство соціальної політики України повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах липня 2018 року у розрахунку на місяць на одну особу становив:

-                    з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору 3 745 грн. (без урахування платежів – 3 261 грн.);

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У ЛИПНІ 2018 РОКУ

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах липня 2018 року становив 4200 грн. (графік 1 додається).

Таким чином, законодавчо встановлений на липень 2018 року (1841 грн.) прожитковий мінімум для працездатної особи занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,3 рази або на 2 359 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 477 грн.

23 серпня 2018

МІНСОЦПОЛІТИКИ ПРО ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У 2018 РОЦІ

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» мінімальну заробітну плату з 1 січня 2018 р. було встановлено у розмірі 3723 грн, на рівні нижчому на 7,2% від фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах січня ц.р. (4011 грн). Це стало кроком назад у забезпеченні гарантованого державою мінімального рівня оплати праці. У червні ц.р. цей розрив зріс до 13,3% (фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб склав 4923 грн).

ІНФОРМАЦІЯ МІНСОЦПОЛІТИКИ ЩОДО РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ У СІЧНІ-ЧЕРВНІ 2018 РОКУ

Міністерство соціальної політики України на виконання Генеральної угоди поінформувало СПО об’єднань профспілок щодо рівня життя населення у січні-червні 2018 року (додається).

Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ

07 серпня 2018

Інформація для пресс-центру ФПУ

9999 1

СПО об’єднань профспілок підтримав проект наказу МОЗ що передбачає затвердження порядку атестації професіоналів з вищою немедичною освітою , які працюють у бюро судово-медичної експертизи, а також проект Постанови Кабінету Міністрів України   «Про утворення електронного реєстру листків непрацездатності», реалізація якого,   за прогнозом розробників, створить передумови для видачі листків непрацездатності в електронній формі та поступового скорочення їх використання у паперовій формі, забезпечить розвиток правовідносин за яких унеможливлюються фальсифікація листків непрацездатності та порушення під час їх видачі.

Напередодні з цього питання відбулася консультативна зустріч з фахівцями МОЗ - розробниками робочої концепції зазначеного електронного реєстру за участю Голови ФПУ Г.В. Осового, його заступників і фахівців відповідного напрямку апарату ФПУ, Голови профспілки працівників охорони здоров’я Коваль В.М., представників інших членських організацій ФПУ на якій представники МОЗ презентували вказану концепцію. Відбулася дискусія, під час якої фахівці ФПУ по окремим питанням Концепції висловили свої застереження та критичні зауваження. Необхідність створення такого реєстру представниками ФПУ була підтримана, але під час розробки Положення     про реєстр (передбачено вказаним проектом Постанови КМУ), необхідно забезпечити врахування профспілкових пропозицій і зауважень.

Департамент охорони праці

01 серпня 2018

ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У ЧЕРВНІ 2018 РОКУ

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах червня 2018 року становив 4293 грн. (графік 1 додається).

Таким чином, законодавчо встановлений на червень 2018 року (1762 грн.) прожитковий мінімум для працездатної особи занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,44 рази або на 2 531 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 570 грн.

Триває тенденція зростання заробітної плати в Україні (графік 2 додається).