ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У БЕРЕЗНІ 2019 РОКУ

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах березня 2019 року становив 4609,18 грн.

(графік 1 додається).

Таким чином, законодавчо встановлений на березень 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (1921 грн.) занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,4 рази або на 2688,18 грн. Мінімальна заробітна плата була нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 436,18 грн.

Середня заробітна плата в Україні у березні 2019 року склала 10237 грн. (графік 2 додається), що на 22,1% більше ніж у березні 2018 року.

Мінімальна заробітна плата (4173 грн.) у березні 2019 року склала 40,8% від середньої при рекомендованому Міжнародною організацією праці і Світовим банком співвідношенні на рівні 50–60%.

Заробітна плата працівників окремих галузей бюджетної сфери залишається нижчою ніж середня по економіці: в освіті – 7626 грн. (або 74,5% від середньої по економіці), охороні здоров’я та надання соціальної допомоги – 6750 грн. (або 65,9% від середньої по економіці).

Найбільшою середня зарплата є в Донецькій (11365 грн.) області та м. Києві (16207 грн.), найнижчою – у Чернівецькій області (7437 грн.).

Індекс реальної заробітної плати в березні 2019р. порівняно з лютим 2019р. становив 107,6%, а відносно березня 2018р. – 112,5%.

На 6,9% відносно 1 січня 2019 року знизилася заборгованість з виплати заробітної плати та станом на 1 квітня 2019 року склала 2463,3 млн. грн. (графік 3 додається).

82,1 тисячам працівників економічно активних підприємств не виплачено 1279,9 млн. грн., з яких 261,1 млн. грн. – борги державних підприємств.

Працівникам промисловості заборговано 1929,3 млн. грн. або 78,3% від загальної заборгованості.

Департамент з питань бюджету

та оплати праці апарату ФПУ