РЕЦЕПТИ МВФ ЩОДО РИНКУ ПРАЦІ ПРИЗВОДЯТЬ ДО СКОРОЧЕННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ ТА ЗРОСТАННЯ НЕРІВНОСТІ

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) попереджає, що поради МВФ та «трійки» щодо ринку праці підривають основи демократії, несуть у собі загрозу встановлення економічної диктатури як у Європі, так і поза її межами, призводять до розколу у суспільстві та соціальних заворушень і позбавлені будь-яких економічних переваг.

У звіті МКП за 2013 рік «Ідеологія без економічних даних: МВФ атакує колективні переговори», опублікованому напередодні весняних зборів МВФ, йдеться про високий рівень безробіття та нерівності, які продовжують домінувати у світовій економіці.

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу зазначила, що новий звіт містить емпіричні дані, які свідчать про відсутність економічних причин для атак на права трудящих і руйнівного впливу на сім'ї, громади та економіки.

«Світова економіка не є більш безпечною ніж п'ять років тому. Міжнародні установи нездатні впоратися с жадібністю і запобігти наступній банківській кризі.

Наразі зазнають руйнації механізми розподілу багатства, такі як колективно-договірне регулювання. У той же час, країни, де є сильні профспілки, високий рівень охоплення колективними договорами і синхронізовані колективно-договірні системи, мають певні економічні переваги».

Реформування ринку праці й ослаблення його захисних інститутів у період, коли попит на робочу силу суттєво скоротився, а рівень безробіття зріс, призводять лише до поповнення лав безробітних», – наголосила Ш. Барроу.

Розмовляючи під час панельного засідання з Директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, Ш. Барроу висловила застереження щодо того, що заходи жорсткої економії лише поглиблюють нерівність.

«Країни з сильними колективно-договірними системами демонструють кращі результати з точки зору рівня безробіття, оскільки розподіл заробітної плати в них сприяє соціальній згуртованості та сталому економічному зростанню».

За даними ОЕСР у більшості випадків швидко злетіли доходи найбагатших 10% працівників у порівнянні з 10% найбіднішими, посиливши довгострокову тенденцію зростання нерівності доходів.

Нові дані по США свідчать про те, що частка доходів після сплати податків 1% найбагатших домогосподарства зросла більше ніж у два рази з майже 8% у 1979 році до 17% у 2007 році. За цей же період, частка доходів найбідніших 20% населення скоротилася з 7% до 5%.

Проведений Ініціативою розвитку стратегічного діалогу Колумбійського університету та Південним центром аналіз заходів жорсткої економії у світі, у якому були використані дані МВФ, виявив, що у 2013 році 119 з 181 країн скоротять бюджетні витрати, а також що їх число зростатиме принаймні до 2016 року, а з ним і нерівність.

МКП закликає розробити нову програму реформ на основі економічних даних.

«Заходи жорсткої економії та драконівські трудові реформи зруйнували довіру. Для того, щоб її відновити, слід зупинити атаки на колективні переговори і права трудящих.

Необхідно підвищити зарплати працівникам тих країн,у яких регулярно фіксується активне сальдо, а також забезпечити повною мірою повагу до їхніх прав, що допоможе стимулювати глобальний попит і збалансувати світову економіку», – запевнила Ш. Барроу.

Так, Голова Об’єднання німецьких профспілок та Президент МКП Міхаель Зоммер сказав: «Громадяни Німеччини, які підтримують функціонування країни і створюють її багатства, заслуговують на свою справедливу частку».

У звіті МКП робиться висновок про те, що стійке зростання, гідні робочі місця для всіх, економічна ефективність та справедливість є загальними устремліннями, які потребують комплексних систем колективно-договірного регулювання та сильних інститутів ринку праці в усіх країнах.

Як зазначає головний економіст МКП Джон Еванс: «Зростання економічної нерівності і вирішення корпоративних інтересів ведуть до великої рецесії, так само, як це було після Великої депресії та Другої світової війни».