Оплата праці

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах червня 2018 року становив 4293 грн. (графік 1 додається). Таким чином, законодавчо встановлений на червень 2018 року (1762 грн.) прожитковий мінімум для працездатної особи занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,44 рази або на 2 531 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 570 грн.             Триває тенденція зростання заробітної плати в Україні (графік 2 додається).

[ Детальніше: ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У ЧЕРВНІ 2018 РОКУ ]

ДИНАМІКА ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У ТРАВНІ 2018 РОКУ

Динаміка середньої заробітної плати та динаміка заборгованості з виплати заробітної плати у травні 2018 року.  Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ

ДИНАМІКА ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У БЕРЕЗНІ 2018 РОКУ

Динаміка середньої заробітної плати та динаміка заборгованості з виплати заробітної плати у березні 2018 року.    Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ

ПЕРЕГОВОРИ ПО ВИЗНАЧЕННЮ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА 2019 РІК – РОЗПОЧАТО!

За ініціативи профспілкової Сторони 20 квітня 2018 року було розпочато колективні переговори щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2019 рік під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики України Ольги Крентовської. Відповідно до порядку денного, представники урядової Сторони повідомили про законодавчі підстави щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати та представили основні прогнозні макроекономічні показники економічного і соціального розвитку України на 2019-2021 роки.

[ Детальніше: ПЕРЕГОВОРИ ПО ВИЗНАЧЕННЮ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА 2019 РІК – РОЗПОЧАТО! ]

18 квітня 2018 року відбулася робоча зустріч Голови Федерації профспілок України Осового Г.В. із заступником Міністра юстиції України Глущенко С.В. щодо співпраці профспілок та Мін’юсту у сфері погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

[ Детальніше: ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ ТА МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ ДОМОВИЛИСЯ ПРО СПІВПРАЦЮ ]

Законом України «Про оплату праці» визначено, що мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Згідно із Законом України «Про прожитковий мінімум» він має формуватися Урядом на основі затверджених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг з урахуванням обов’язкових платежів.

[ Детальніше: ПРОФСПІЛКИ НАПОЛЯГАЮТЬ НА ПІДВИЩЕННІ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ З ІІ КВАРТАЛУ 2018 РОКУ ]