За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах серпня 2018 року становив 4138 грн. (графік 1 додається). Таким чином, законодавчо встановлений на серпень 2018 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (1841 грн.)  занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,25 рази або на 2 297 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 415 грн.

[ Детальніше: ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У СЕРПНІ 2018 РОКУ ]

За ініціативи профспілкової Сторони 13 вересня 2018 року було відновлено колективні переговори щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2019 рік під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики України Ольги Крентовської.

[ Детальніше: ПРОВЕДЕНО ДРУГИЙ РАУНД ПЕРЕГОВОРІВ З ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ НА 2019 РІК ]

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах липня 2018 року становив 4200 грн. (графік 1 додається). Таким чином, законодавчо встановлений на липень 2018 року (1841 грн.) прожитковий мінімум для працездатної особи занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,3 рази або на 2 359 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 477 грн.

[ Детальніше: ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У ЛИПНІ 2018 РОКУ ]

МІНСОЦПОЛІТИКИ ПРО ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У 2018 РОЦІ

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» мінімальну заробітну плату з 1 січня 2018 р. було встановлено у розмірі 3723 грн, на рівні нижчому на 7,2% від фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб у цінах січня ц.р. (4011 грн). Це стало кроком назад у забезпеченні гарантованого державою мінімального рівня оплати праці. У червні ц.р. цей розрив зріс до 13,3% (фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб склав 4923 грн).

[ Детальніше: МІНСОЦПОЛІТИКИ ПРО ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У 2018 РОЦІ ]

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах червня 2018 року становив 4293 грн. (графік 1 додається). Таким чином, законодавчо встановлений на червень 2018 року (1762 грн.) прожитковий мінімум для працездатної особи занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,44 рази або на 2 531 грн. Мінімальна заробітна плата є нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 570 грн.             Триває тенденція зростання заробітної плати в Україні (графік 2 додається).

[ Детальніше: ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ, ДИНАМІКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ У ЧЕРВНІ 2018 РОКУ ]

ДИНАМІКА ТА СТАН ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У ТРАВНІ 2018 РОКУ

Динаміка середньої заробітної плати та динаміка заборгованості з виплати заробітної плати у травні 2018 року.  Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ