Аналіз динаміки заробітної плати з грудня 2013 року по вересень 2016 року

Одним з ключових елементів ринку праці є ціна праці.
     На сьогодні робоча сила в Україні недооцінена, про що свідчить низький рівень державної соціальної гарантії – мінімальної заробітної плати, яка незважаючи на міжнародне та національне правове регулювання не забезпечує навіть мінімальних потреб найманого працівника.

Мінімальна заробітна плата в Україні:
- встановлена з 1 травня 2016 року в розмірі 1450 гривень в місяць або 1,88 доларів на день при визначеному ООН рівні бідності у 5 доларів на день;
- у вересні 2016 року була нижче ніж фактичний розмір прожиткового мінімуму з урахуванням ПДФО та військового збору, який за профспілковими розрахунками становив 3418 грн., на 1968 грн.;
- у вересні ц.р склала лише 27,1% від середньої при рекомендованому Європарламентом значенні цього показника у 60 відсотків.
     Занижений розмір мінімальної заробітної плати генерує значне відставання рівня трудових доходів українських працівників від зарплати працівників в європейських країнах. Наприклад, середньомісячна заробітна плата у 2016 році після сплати податків в країнах Євросоюзу склала 1508 євро, а в Україні цей показник у вересні 2016 року становив 189 євро (5358 грн).
     Не зважаючи на підвищення розмірів мінімальної та середньої заробітної плати, купівельна спроможність заробітної плати не встигає за загальною динамікою цін та інфляційними процесами.
     Так, внаслідок замороження мінімальної заробітної плати у грудні 2013 року – серпні 2015 року при одночасному зростанні цін та тарифів (індекс споживчих цін у 2014 році склав 124,9%, у 2015 – 143,3% відповідно до грудня попереднього року), реальна мінімальна заробітна плата у вересні 2016 року становила 62,5% відносно грудня 2013 року та в доларовому еквіваленті впала до рівня 2005-2006 років.
     При цьому, реальна середня зарплата у той же період знизилася до 77,7% (графік додається).

Слід зазначити, що зниження платоспроможності працюючого населення відбувається на фоні триваючого підвищення цін та тарифів, які лише протягом травня – вересня 2016 року зросли:
- на природний газ для населення вдвічі при одночасному скасуванні норми про споживання газу за пільговою ціною,
- на опалення та гарячу воду в 1,8-2,2 рази,
- на електроенергію (на 30%).

Департамент захисту соціально-економічних прав