ВРАХОВАНО ПРОФСПІЛКОВІ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПРОЖИТКОВОГО МІНІМУМУ НА 2018 РІК

Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на своєму засіданні 15 листопада 2017 року прийнято рішення щодо формування прожиткового мінімуму на 2018 рік і кореляцію його розміру з фактичними споживчими цінами, врахувавши при цьому позицію профспілок (рішення додається).     Департамент захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ

ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПОКАЗНИКІВ БІДНОСТІ

Дані 2016 року свідчать про загальну стабілізацію в ситуації з бідністю, з незначними коливаннями у бік зменшення чи збільшення рівня бідності залежно від критерію виміру. Якщо у 2015 році спостерігалося дворазове зростання рівня бідності за критерієм витрат нижче фактичного прожиткового мінімуму (з 28,6 % до 58,3 %), то у 2016 році відбулося незначне збільшення значення до 58,6 % або на 0,3 відсоткових пункти (у межах статистичної похибки). При цьому рівень бідності за критерієм доходів нижче фактичного прожиткового мінімуму знизився у 2016 році на 0,8 відсоткових пункти – з 51,9 % до 51,1 %.

[ Детальніше: ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ПОКАЗНИКІВ БІДНОСТІ ]

З метою вирішення питання незаконного стягнення комісійної винагороди з населення при сплаті рахунків за житлово-комунальні послуги, у січні 2017 року Федерація профспілок України в черговий раз звернулася до Кабінету Міністрів України з проханням поінформувати про хід виконання роботи щодо вирішення порушеного питання.

[ Детальніше: ЩОДО СТЯГНЕННЯ КОМІСІЙНОЇ ВИНАГОРОДИ З НАСЕЛЕННЯ ПРИ СПЛАТІ РАХУНКІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ]

Починаючи з 2015 року, в умовах знецінення трудових доходів і пенсій громадян, критично високого рівня безробіття, падіння купівельної спроможності населення, що призвело до збільшення глибини і масштабів бідності, банками та УДППЗ «Укрпошта» запроваджено стягнення комісійної винагороди з населення при сплаті рахунків за житлово-комунальні послуги.      З метою захисту громадян від додаткових поборів банківськими установами при сплаті населенням рахунків за житлово-комунальні послуги, Федерація профспілок України разом з іншими громадськими організаціями неодноразово зверталися до Антимонопольного комітету України, НКРЕКП, Держпродспоживслужби з вимогою розібратися з порушеним питанням та вжити відповідні заходи, спрямовані на користь громадян. Адже споживач сплачує комісійну винагороду за прийом платежів двічі – її закладено в тариф на послугу ЖКГ, а також за послуги банку чи УДППЗ «Укрпошта» відповідно до встановлених ними тарифів.

[ Детальніше: ЩОДО СТЯГНЕННЯ КОМІСІЙНОЇ ВИНАГОРОДИ З НАСЕЛЕННЯ ПРИ СПЛАТІ РАХУНКІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПЛАТЕЖІ ]

ПРОФСПІЛКИ ВІДСТОЯЛИ СВОЇ ПРАВА ПРИ ВНЕСЕННІ ЗМІН ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ

30 грудня 2016 року Президентом України підписано Закон України від 21.12.2016 № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», який набрав чинності з 1 січня 2017 року.     Завдяки наполегливим діям ФПУ, співпраці з Громадською радою при ДФС, Українським незалежним центром політичних досліджень (в рамках проекту «Громадяни в дії») профспілкова боротьба за збереження сприятливих умов для діяльності профспілок завершилась перемогою:

[ Детальніше: ПРОФСПІЛКИ ВІДСТОЯЛИ СВОЇ ПРАВА ПРИ ВНЕСЕННІ ЗМІН ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ ]

ВСЕУКРАЇНСЬКА АКЦІЯ ПРОФСПІЛОК – ВИМОГИ

8 грудня, у Києві Федерація профспілок України провела Всеукраїнську акцію на підтримку вимог профспілок щодо посилення соціального захисту працівників та інших категорій громадян в умовах зростання цін на енергоносії та тарифів на житлово-комунальні послуги.   Аргументація до вимог профспілок та інфографіка  додаються.   Департамент захисту соціально-економічних прав

Публічне обговорення питання подвійної оплати населенням комісійної винагороди при сплаті рахунків за житлово-комунальні послуги

16 листопада ц.р. в Антимонопольному комітеті України відбулося публічне обговорення результатів дослідження ринку послуг з приймання готівкових платежів від фізичних осіб за житлово-комунальні послуги.       У заході взяли участь представники зацікавлених органів державної влади, банківських установ, Федерації профспілок України та громадськості.       Метою зазначеного заходу було врегулювання питання організації приймання платежів, забезпечення балансу інтересів надавачів житлово-комунальних послуг, банків/інших установ, які здійснюють приймання платежів, та споживачів-фізичних осіб, недопущення сплати споживачем двічі комісійної винагороди при сплаті за комунальні послуги.

[ Детальніше: Публічне обговорення питання подвійної оплати населенням комісійної винагороди при сплаті... ]